Vad gäller inför en tandblekning?
Hos oss kan du känna dig trygg och vi hjälper dig gärna med din tandblekning. Innan du kan bleka tänderna så kommer en av våra tandläkare bedöma om blekning är lämpligt.
Inför en tandblekning bokar du en Större undersökning. Det är för att tandläkaren ska kunna avgöra vad som kan behöva åtgärdas innan du påbörjar blekningsprocessen.
Före blekning ska tandläkaren fastställa tandfärg och informera dig om realistiskt behandlingsresultat och eventuella biverkningar. Detta ska dokumenteras, gärna med foto.
Viktigt inför din tandblekning
- Har du hål i tänderna behöver de lagas innan blekningen.
- De befintliga fyllningar du eventuellt har behöver vara av god kvalitet
- Du har ett tandkött som är friskt
- Om du har beläggningar på tänderna eller tandsten, behöver det tas bort innan behandlingen.
- Du måste vara minst 18 år och inte gravid eller amma för att bleka tänderna, enligt Läkemedelsverkets regler.
Om behandlingen
Vanligtvis bleker du en käke i taget. Du bleker tänderna på natten eller några timmar på dagen, 5–10 tillfällen. Om du brukar gnissla tänder på natten så bleker du på dagtid.
Tandläkaren lämnar ut den mängd blekningsmedel som kommer att behövas. Om du behöver mer så får du det utan ytterligare kostnad.
Skenorna är individuellt anpassade och kontrollerade med blekningsgel innan de lämnas ut. De ska förvaras fuktigt när de inte används.
Avvikelser, hållbarhet, biverkningar och annat som är bra att känna till
Brungula missfärgningar bleks lättare än gråblå och fyllningar bleks inte alls. En viss återgång sker omedelbart efter blekning, men färgen är stabil efter cirka två veckor. Blekningen håller cirka 1 år, dock kan tänderna i vissa fall återgå till sin ursprungliga färg efter 6 månader.
Blekningens effekt och eventuella symtom ska följas upp. Den biverkning som kan uppstå är irritation i tandköttet och en övergående hypersensibilitet (smärtkänslighet) i tänderna. Skölj med 0,2-procentig fluor efter behandlingen.
Här på vår hemsida kan du läsa mer:
Tandblekning