Napp eller tumme?
Som förälder kan man ställa sig frågan om användandet av napp eller tumsugning kan påverka sitt barns kommande tänder och bett.
Sugreflexen är något som alla barn föds med och är starkast när barnet är nyfött och minskar sedan. Den är nödvändig för att barnet ska få i sig mat men kan också fungera som tröst. En napp eller tumme kan fungera som denna tröst men alla barn har inte detta behov.
Viktigt att tänka på att innan man provar napp eller tumme ska barnet ha kommit igång att äta bra så man inte stör denna funktion.
Vad finns det då för för-och nackdelar?
Fördelar med napp
- Någon annan än föräldrarna kan ge nappen för att trösta.
- Om man behöver utöka mellanrummen mellan målen kan nappen användas
- Det kan vara lättare för barnet att somna i sängen istället för i famnen.
- Det kan vara lättare att få barnet att somna om på natten - små barn behöver dock hjälp med att hitta nappen.
- Man kan styra tiden när nappen används, till exempel bara när det ska sova.
- Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet suger på napp. Man vet inte riktigt varför men eventuellt beroende på att slem som bildas sväljs eller att barn som suger på napp vaknar lättare.
Nackdelar med napp
- Nappen påverkar tandställningen om barnet inte slutar före 3-4 års ålder.
Detta resulterar i ett öppet bett så att framtänderna inte kan komma i kontakt med varandra och det blir svårt att bita av tex äpple. Det kan också resultera i ett korsbett, då biter tänderna i överkäken och underkäken på fel sida mot varandra. Det beror på att överkäkens kindtänder har påverkats och överkäken blivit för smal. Barnet kan senare behöva tandställning på grund av detta för att rätta till bettfelen. - Barnet använder nappen i flera år och det kan vara svårt med avvänjning.
- Talet kan påverkas om nappen är mycket i munnen när barnet ska prata.
- Om barnet vaknar på natten och har tappat nappen kan det hända att barnet inte kan somna om innan barnet har fått tillbaka nappen i munnen.
- Det kan bli svårt att få barnet lugn om du har glömt att ta med napp.
Fördelar med att suga på tummen
- Tummen är alltid med och barnet kan själv stoppa in den i munnen.
Nackdelar med att suga på tummen
- Det är svårt att styra hur mycket barnet suger på tummen.
- Barnet har svårt att sluta eftersom tummen alltid finns med.
Ett knep är att sätta något på tummen under natten eller pensla den med ett beskt medel (mot nagelbitning) som gör att det inte smakar gott. - Det är risk för att de permanenta framtänderna påverkas om barnet inte slutar innan dessa kommer fram.
Suger barnet mycket på tummen så trycks överkäkens framtänder fram och barnet får ett så kallat överbett. Överkäkens och underkäkens framtänder når inte varandra och är detta överbett stort är risken stor för att tänderna i överkäken skadas vid ett slag mot dem. Läpparna ska normalt ta emot slaget men eftersom läpparna inte täcker tänderna sker inte detta utan tänderna tar emot slaget. - Huden på tummen kan påverkas och ge besvär.
- Bettproblem kan snabbt rättas till av naturen om barnet slutar suga mindre i tid, helst i 3-4 årsåldern och absolut senast när de permanenta framtänderna kommer.
Några råd
Det är viktigt att barnet är med på att sluta suga på nappen eller tummen. Prata mycket om det och försök att bestämma när i tid eller en plats där det ska ske. Nappen kan till exempel lämnas till tomtebarnen eller till smådjuren på Skansen.
Det är viktigt att inte skuldbelägga barnet om det inte lyckas utan försök vid ett senare tillfälle.