Ekonomiskt stöd för tandvård
Notera att informationen nedan endast gäller till och med 2024:
Till det år du fyller 24 år är tandvård utan kostnad. Det år du fyller 24 år börjar du betala för din tandvård .
För att du ska kunna få statligt tandvårdsstöd måste tandvårdsmottagningen vara ansluten till Försäkringskassan vilket de flesta är.
Det ekonomiska bidraget i tandvårdsstödet består av dessa delar:
- Ett allmänt tandvårdsbidrag, ATB, på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är, se nedan.
- Ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, på 600 kronor per halvår till vissa patienter som har en sjukdom och funktionsnedsättning.
Särskilt tandvårdsbidrag - Ett högkostnadsskydd, som ger avdrag på priset när en behandling i tandvården kostar mer än 3 000 kronor under en ersättningsperiod. En ersättningsperiod gäller under ett år från att behandlingen börjar.
Högkostnadsskydd
Bidraget dras av direkt när du ska betala för ditt tandvårdsbesök.
Det allmänna tandvårdsbidraget gäller för undersökningar och behandlingar som ingår i tandvårdsstödet. Det finns behandlingar som du inte kan använda tandvårdsbidraget till, till sådana som görs enbart för att ge ett bättre utseende, till exempel tandblekning eller tandfasader.
Allmänna tandvårdsbidraget
- Från och med det år du fyller 24 år och till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år.
- Från och med det år du fyller 30 år och till och med det år du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år.
- Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.
Du får ett nytt tandvårdsbidrag den första juli varje år. Bidraget brukar oftast dras av när du ska betala, men det kan vara bra att själv säga till om du vill använda det.
Tandvårdsbidraget kan sparas från ett år till ett annat
Du kan spara bidraget från ett år till nästa. Med två bidrag kan du ta ut hela beloppet på en gång eller dela upp det på två olika behandlingar.
Du kan spara bidraget i högst ett år. Du kan till exempel spara ett bidrag på 600 kronor ett år och ta ut båda bidragen året därpå, det vill säga 1 200 kronor.
Det allmänna tandvårdsbidraget kan också användas som betalning för så kallad abonnemangstandvård, till exempel Frisktandvårdsavtal. Det är ett avtal som varar under 3 år.
Abonnemangstandvård (kallat Frisktandvård inom Folktandvården)
Särskilt tandvårdsbidrag
Det särskilda tandvårdsbidraget (STB) kan du få enbart för undersökning och förebyggande tandvård.
Högkostnadsskydd för tandvård
Du kan använda dig av högkostnadsskyddet från och med den första januari det år du fyller 24 år.
Högkostnadsskyddet i tandvården fungerar så här:
- Upp till 3000 kronor betalar du själv hela kostnaden, 100%
- Mellan 3001 och 15 000 kronor blir du ersatt med 50 % av referenspriset
- Över 15 000 kronor blir du ersatt med 85% av referenspriset
Tandvårdsersättningen beräknas utifrån det som kallas för ett referenspris. Det är ett pris som räknas fram av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Kostnaderna för varje behandling baseras på referenspriset eller på tandläkarens pris om det är lägre än referenspriset.
Du får själv betala mellanskillnaden mellan tandläkarens pris och referenspriset om tandläkaren har högre priser än referenspriserna. För den mellanskillnaden får du inget tandvårdsstöd.
Tolv månader är den period då du kan lägga ihop dina tandvårdskostnader och få tandvårdsstöd. Efter tolv månader startar en ny period och högkostnadsskyddet nollställs tills du åter kommer upp i kostnader över 3 000 kronor.
Det finns regler för vilka undersökningar, behandlingar och material som täcks av högkostnadsskyddet. Det bestäms av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,
Väljer du en behandling som inte alls ingår i högkostnadsskyddet får du betala hela kostnaden själv. Ibland ger delar av behandlingen rätt till ekonomiskt stöd
Alla undersökningar och de flesta behandlingar ger rätt till tandvårdsstöd. Kosmetisk behandling som enbart görs för att förbättra utseendet på tänderna ingår inte i stödet.